TECHNIK HOTELARSTWA
zawód dla tych, którzy lubią pracę z ludźmi i są gotowi służyć gościom
uzyskana wiedza i umiejętności z zakresu:
– prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
– rezerwowania usług hotelarskich
– wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji
– przygotowywania jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości
– podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
– realizowania zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe
– praktycznego wykorzystania wiedzy i umiejętności w hotelach, na promach
szkolne atrakcje zawodowe:
– wyjazdy na konkursy – potyczki hotelarskie
– wyjazdy na zagraniczne targi hotelarskie
– szkolne konkursy: Pięknie nakryty stół
– kursy i szkolenia branżowe
praca:
– w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych
– w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową
– w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi
2 egzaminy zawodowe (dla uczniów rozpoczynających naukę w technikum od września 2017 r.):
TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji.
TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
2 egzaminy zawodowe (dla uczniów rozpoczynających naukę w technikum do września 2016 r.):
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji.
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
przedmiot dodatkowy brany pod uwagę podczas rekrutacji: geografia