W dniach 27.10.2015 i 30.10.2015r. w PZS Nr 1 w Krzyżowicach odbył się pokaz kulinarny zorganizowany przez ARR. Pokaz pod tytułem „Kuchnia dolnośląska” prowadził Pan Grzegorz Wiatrowski z Restauracji Balkon we Wrocławiu wraz ze swoim pracownikiem. W zajęciach uczestniczyli uczniowie klas hotelarskich – 3 TDWb i 2 TDWa.
W pierwszej kolejności Mistrz podał roladę biszkoptową z serem i warzywami na sałatce, dalej można było degustować zupę krem z ogórków kiszonych z kluseczkami drobiowymi ( tu szczególnie napracował się uczeń Krzysztof Dzedzej). Na uwagę zasługuje fakt, że rolada sporządzona była z mąki orkiszowej, a do sałatki wykorzystano wiele produktów mniej znanych z codziennego gotowania tj. kiełki słonecznika i lucerny, rukolę, olej lniany, olej z pestek dyni oraz miód akacjowy. Przy przygotowywaniu kluseczek drobiowych bardzo pomocna była Ala Górecka, która wykorzystała zdolności manualne do formowania drobiowych rarytasów.
Podczas prezentacji uczyliśmy się również sprawiać pstrągi, a dokładniej je filetować. Tu zasłużyła się przede wszystkim Magda Sulmińska . Pstrągi podane zostały z komosą ryżową na zielonym sosie z szyjkami rakowymi. Wszyscy uznali tę potrawę za wyśmienitą, a nowością było posmakowanie sporządzonej na sypko w piekarniku komosy ryżowej.
W miarę upływu czasu na pokazie nasze żołądki wypełniały się, ale nie można było odmówić sobie dania kulminacyjnego …. polędwiczek aromatyzowanych trawą cytrynową w sosie z selera, jabłka i orzechów. Uczniowie to danie uznali za specjalny rarytas.
Czas na tych warsztatach mijał bardzo szybko w miłej atmosferze. Uczniowie sprawnie uwijali się przy dekorowaniu potraw, ich podawaniu oraz zmywaniu naczyń. Wszyscy byli bardzo zaangażowani. Wyróżniła się: Sandra Mazguła, Joanna Jasińska, Kamila Szałacha.
Podczas pracy Szef Kuchni cały czas objaśniał zachodzące procesy kulinarne. Tłumaczył, po czym poznać upieczone mięso, jakie stosować temperatury, aby uzyskać odpowiednią jakość potraw. A czy wiecie jak układać filety z pstrągów do pieczenia ? Brzuszkiem do góry czy na dół?… my już teraz wiemy. Nie obce są nam pojęcia : tymbaliki, knelki czy blanszowanie.
Pan Grzegorz Wiatrowski zachwycił nas swoją osobowością, otwartością i poczuciem humoru. Zachęcał nas cały czas do eksperymentowania w kuchni i do nauki, nie tylko gotowania, polecał produkty regionalne, które nie zawsze doceniamy, a one właśnie ważne są dla naszego zdrowia.
Dziękujemy Dyrekcji PZS Nr 1, Agencji Rynku Rolnego oraz Panu Wiatrowskiemu za umożliwienie uczestnictwa w tak ciekawych warsztatach. Liczymy, że w następnym semestrze znowu się spotkamy.
Przebieg warsztatów uwieczniła na zdjęciach Patrycja Lewandowska.
Hanna Przybyszewska- nauczyciel przedmiotów hotelarskich