17 października 2019 r. hotelarze z klasy 2a pod opieką p. Marty Miśty i p. Hanny Przybyszewskiej uczestniczyli w wycieczce do Zamku Topacz w Ślęzie.
Celem wycieczki była obserwacja – III EDYCJI KONKURSU KULINARNEGO SPOTKANIA Z SelfCookingCenter® pod tytułem MORE TASTE LESS WASTE.
Konkurs jest cyklicznym wydarzeniem kulinarnym w Polsce, mającym na celu promowanie młodych, zdolnych Szefów Kuchni i poszerzanie znajomości oraz umiejętności zastosowania technologii konwekcyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnych, w oparciu o technologie RATIONAL.
W konkursie uczestniczyło 8 zespołów kucharzy z całej Polski. W III edycji drużyny musiały przygotować danie główne oraz deser w oparciu o filozofię Zero Waste z jednoczesnym wykorzystaniem produktu regionalnego.
Danie główne oraz deser należało przygotować w ten sposób, aby wygenerować jak najmniejszą ilość odpadów, zgodnie z filozofią Zero Waste, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza „brak śmieci lub brak marnowania”. Ponadto, danie główne oraz deser musiały być wykonane w oparciu o technologię konwekcyjno-parową firmy RATIONAL tak, aby jak największa ilość obróbek termicznych została przeprowadzona w urządzeniu konwekcyjno-parowym tej firmy.
Klasa 2a z wycieczki była niezwykle zadowolona, ponieważ obserwacja pracy młodych kucharzy była ciekawa. Konkurs odbywał się w interesującym miejscu, w pięknej, przestronnej Sali balowej. Imprezie towarzyszyły małe wydarzenia dodatkowe np. „gotowanie na żywo”, stoiska z produktami regionalnymi, a również, podczas całej imprezy można było korzystać ze słodkiego bufetu z ciasteczkami oraz gorącymi i zimnymi napojami. Zainteresowani hotelarze mogli zainspirować się w przyszłości do komponowania pomysłowych dań na talerzu.
Oby takich wycieczek było więcej !
Uczniowie klasy 2a