Tak … w naszej szkole można próbować świeże soki owocowo-warzywne.
W czwartek 28 września hotelarze z klasa 3 c przy udziale pani Gabrieli Trzeciakiewicz i Hanny Przybyszewskiej przygotowali zdrowe soki jabłkowo – marchewkowe. Jabłka, oczywiście, pochodziły z krzyżowickiego sadu. Uczniowie przerobili na sokowirówce jedna skrzynkę jabłek i 10 kg marchwi. Soki można było degustować na długiej przerwie w klubie „Błękitna laguna”- cieszyły się wielkim powodzeniem, wiele osób żądało dolewki.
W piątek 13 października zaangażowana została klasa 4 a – wyprodukowała ona soki jabłkowo – marchwiowe, ale wzbogacone sokiem burakowym.
Chętnych było sporo. Przerwa 10 – minutowa i … po sokach ( choć tym razem przerobiono 2 skrzynki szkolnych jabłek).
Spożywajmy owoce, warzywa i soki z nich zrobione, zawierają witaminy (C, B, beta-karoten), składniki mineralne, antyoksydanty. Dzięki tym produktom wzrośnie nasza odporność na choroby, będziemy silniejsi, piękniejsi i bardziej uśmiechnięci.